Ons restaurant

De keuken en de wijn van Umbria

Umbria is de enige regio (Regione) van het Italiaanse schiereiland zonder kustlijn. Haar ‘centrale’  positie wordt gekenmerkt door de schoonheid van de natuurlijke landschappen. Dit heeft Umbria de beroemde naam ‘Het groene hart van Italie’ bezorgd. daarnaast wordt Umbria doorkruist door vele rivieren en vindt men er het op vier na grootste meer van Italie: Lago Trasimeno.

Hierdoor kent de Umbriase keuken ook verschillende op vis gebaseerde gerechten, uiteraard zoetwatervis. De afstand tot de zee maakt dat in de Umbriase keuken, behalve vlees (veelal varkens of lams/schapevlees) ook veel op landbouw gebaseerde producten voorkomen, zoals granen, peulvruchten, allerlei soorten groenten en verse kruiden.

De Umbriase keuken is in essentie een eenvoudige gastronomie, gebaseerd op pure en gezonde ingrediënten.

De Etruskische keuken

Het veelvuldig gebruik van granen en peulvruchten stamt waarschijnlijk uit de tijd van de Etrusken. het volk dat Perugia, de hoofdstad van Umbria, in de oudheid heeft gesticht. De verschillende soorten granen gebruikte men voor de bereiding van vele soorten brood en Focacce.  Met als bekendste de verrukkelijke ‘torta al testo’, bereid op een grillpan (il testo) boven houtskool. De ‘torta al testo’ wordt meestal gevuld met locale ham of met gekookte groentes of gerookte worst.

Rijkdom en eenvoud

In de Umbriase keuken worden ook veel producten gebruikt die spontaan in het bos groeien, zoals: paddestoelen, asperges, kruiden , wilde vruchten en niet te vergeten de geurige zwarte en witte truffels.

Varkensvlees is het belangrijkste vleesgerecht, gevolgd door lams – en schapevlees en hun derivateN. Als zoetwatervis wordt de ‘persico sole’ erg gewaardeerd. gebakken of in heerlijke vissoepen. Ook paling is een belangrijk gerecht in de gastronomie van Umbria. Gegrild, aan spiezen geregen of in een gearomatiseerd stoofgerecht, met knoflook, wilde venkel, rozemarijn en peper.

Voor wat betreft de vleesgerechten,  is het varken de absolute topper. Geroosterd, gegrild en in veel soorten worst en salami. Kortom, van het varken wordt niks weggegooid!

De typisch Umbriase desserts zijn eenvoudig qua ingredienten, maar heerlijk van smaak. We noemen een aantal: Struffoli, rocciata di Assisi, torciolo di San Costanzo, panpepato di Terni, torta di Pasqua dolce.

Combinatie met de verschillende wijnsoorten

De provincies Perugia, Orvieto en Terni, alsmede het stadje Torgiano, kennen een lange enologische traditie, zowel voor wat betreft witte als ook rode wijnen.

Pasta met tuinbonen en de andere gerechten met peulvruchten, smaken heerlijk in combinatie met een witte Grechetto. Gestoofde bonenschotels en ook de stevige ‘Pasta al Ragu’, komen goed tot hun recht in combinatie met niet te stevige rode wijnen. De vleesgerechten smaken goed met de rode wijnen van Torgiano, ‘Colli Amerini’, een ‘Montefalco’ en de rode wijnen van de ‘Colli Trasimeno’.

Ook zijn er speciale wijnen die gecombineerd worden met desserts: ‘Vin Santo’ en ‘Sagrantino Passito di Montefalco’. Deze laatstgenoemde wijnen smaken ook heerlijk bij de verschillende soorten  belegen schapekaas uit Umbria.

De foto in de header is gemaakt door IMAZZO fotografie.